Συνέδριο - Νέα Γεωργία - Νέος Συνεργατισμός https://www.coopsconference2020.gr 


 

Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»

Συνδιοργάνωση: ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ,  HELEXPO.  
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων


Το συνεταιριστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο συζήτησης και επαναδιαπραγμάτευσης από ειδικούς του χώρου, οικονομολόγους, και θεσμικούς εκπροσώπους.

Οι πρόσφατες μελέτες για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα αποκαλύπτουν τα βασικά αίτια της κατάπτωσης των συνεταιρισμών: κρατικισμός, κομματισμός, θεσμική ασάφεια, έλλειμμα συνεταιριστικής συνείδησης, ανεπαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση. Ως απάντηση στον κατακερματισμένο γεωργικό κλάδο, οι ειδικοί προτείνουν την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και τη στροφή σε ανταγωνιστικές συλλογικές δράσεις και νέα συνεταιριστικά σχήματα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια και να αναπτυχθεί πλήρως το δυναμικό του αγροδιατροφικού κλάδου, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο αφήγημα προς μια νέα μορφή συλλογικότητας στον πρωτογενή τομέα και στην αγροδιατροφή: ένα νέο υπόδειγμα για το συνεργατισμό. Το καινούριο αυτό υπόδειγμα μπορεί και πρέπει να έχει στο κέντρο του το συνεταιρισμό ως μια επιχειρησιακή ανάγκη και ως ένα εργαλείο αντιμετώπισης των προκλήσεων της πρωτογενούς παραγωγής.

Το συνέδριο επιδιώκει να συμβάλει σε ένα νέο, υγιή, δημιουργικό διάλογο σχετικά με το ρόλο του συνεταιρισμού ως μοχλού ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα. Με το βλέμμα στη νέα γενιά αγροτών και συνεταιρισμών, το συνέδριο αναδεικνύει καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας τις αστοχίες του παρελθόντος ως εργαλείο μάθησης και εξέλιξης.

Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συνεταιριστές και ερευνητές, μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες και διαμορφώνουν μια νέα πλατφόρμα για το σχεδιασμό ανταγωνιστικών συνεταιριστικών σχημάτων, τα οποία μέσω της λειτουργίας τους θα αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για τον κλάδο αλλά και τη χώρα συνολικά.


 https://www.coopsconference2020.gr