Σχετικά με τις εκδηλώσεις


Η 26η Agrotica, δεν συγκέντρωσε μόνο πλήθος συμμετοχών και κόσμου, αλλά πλαισιώθηκε και από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, στις οποίες παρουσιάστηκε το μέλλον της γεωργίας.

Η σημασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και οι προοπτικές της καλλιέργειας και διάθεσης στην αγορά των οπωροκηπευτικών απασχόλησαν το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με αντικείμενο «Νέες Τεχνολογίες και προοπτικές στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών», όπου συμμετείχαν 750 σύνεδροι. Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο ήταν συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός. Υποστηρικτής ήταν η Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) και χορηγός η βιομηχανία YARA. Το πεδίο των οπωροκηπευτικών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα για την επιχειρηματική γεωργία, όπου καταγράφεται συνεχής αύξηση τόσο της ποσότητας της παραγωγής όσο και της ποιότητας. Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών κατέχει σημαντική θέση στη φυτική παραγωγή της Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας σε αξία περί τα 1,8-2 δισ.ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ της συνολικής φυτικής παραγωγής, έχει όμως αρκετό δρόμο να καλύψει ακόμα για να φτάσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Φέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και ομιλίες από Ρώσους καθηγητές του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών, το οποίο βρίσκεται στη Μόσχα.  Ειδικότερα, οι καθηγητές Gins Murat Sabirovich, Professor in Biology,  Russian Academy of Science, Peoples Friendship University of Russia και Elena N. Pakina, Associate Professor, Agro Biotechnological Department, Peoples Friendship University of Russia, εκφώνησαν ομιλίες ο μεν πρώτος με θέμα «Vegetable crops as source of raw material for functional food production» και η δε δεύτερη με θέμα «Biological means of pest management in control environment».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές προκλήσεις για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα», την οποία συνδιοργάνωσαν η  ΔΕΘ-Helexpo και η GAIA Επιχειρείν. Στην εν λόγω ημερίδα τονίσθηκε  πως τα περίπου 20 δισ. ευρώ των δύο πυλώνων της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) παρέχουν μια εξαιρετική δυνατότητα και ευκαιρία για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Μία ακόμα ημερίδα με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική: Εξέλιξη-Προκλήσεις-Προοπτικές», την οποία συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo και η Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  Agrotica, με τους ομιλητές να είναι ειδικοί επιστήµονες, αναγνωρισµένοι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο αντικείµενο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν, αυτές ήταν οι εξής:

  • Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: Προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
  • Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Λίπασμα...Η Τροφή της Τροφής μας».
  • Το Γεωτεχικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω των νέων εργαλείων του ΠΑΑ».
  • Η εταιρεία Basf Hellas ABEE διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Πρόσθετα πλαστικών της Basf για μεγαλύτερες αποδόσεις και μακρόχρονη προστασία των φύλλων θερμοκηπίων», ενώ η εταιρεία Marathon Data Systems εκδήλωση για τις «Δυνατότητες και Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ArcGIS».

Επίσης  η εταιρεία Agrotech S.A.E. πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Φορολογία Αγροτών-Θέματα και Προβληματισμοί», το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας  εκδήλωση για τις  «Φυτείες Ξυλωδών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή Βιομάζας και Θερμικές χρήσεις» και η Basf Hellas  εκδήλωση με θέμα «Ιχνοστοιχεία και πρόσθετα της BASF για βέλτιστη λίπανση και φυτοπροστασία».

Παράλληλα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας-Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων διοργάνωσε ημερίδα με αντικείμενο τη «Συμβολή των γεωργικών εισροών στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών, προοπτικές και δυναμική της ελληνικής γεωργίας», ο φορέας Greek Farmer εκδήλωση θέμα «Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στην γεωργία και η σημασία τους για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, προστασία του φυτού, αύξηση των αποδόσεων, Surerstar νέα τάση λίπανσης», η Agrostis σε συνδιοργάνωση με την Οικοανάπτυξη ΑΕ και την Geosense εκδήλωση με αντικείμενο «Farming Intelligence: γεωργία-τεχνολογία-καινοτομία», ενώ ο όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη πραγματοποίησε εταιρική εκδήλωση.

Η ΔΕΘ-Helexpo ανανεώνει το εκθεσιακό της «ραντεβού» με τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα για τον Φεβρουάριο του 2017, με τη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia».